Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
17 Apr 2024
–Äntligen kan jag skrika ut att jag vunnit, säger Tess Medina glatt.
I programserien har tolv amatörkockar tävlat mot varandra i diverse olika utmaningar. Varje vecka har tävlingsmomenten bedömts av juryn bestående av smakexperten Mischa Billing, krögaren Tom Sjöstedt och stjärnkocken Tommy Myllymäki. Under seriens gång har en efter en av deltagarna fått lämna sin plats i tävlingen. I finalen var det Tess Medina och Josefine Freij som till sist var kvar i tävlingen och som skulle göra upp om titeln.
Tävlingsuppgiften i finalen var att laga en trerättersmeny på en varsin korg som innehöll identiska råvaror. Tess Medinas förrätt bedömdes vara snäppet starkare än Josefine Freijs, men i huvudrätten var resultatet jämnare men det lutade lite mer åt att Tess rätt var lite vassare. Vid det allra sista tävlingsmomentet, som bestod i att göra en efterrätt, där var de Josefine Freij som imponerade mest.
När juryn skulle meddela vem som hade vunnit var tjejernas familjer på plats för att fira med dem på plats. Båda ville förstås vinna men till sist meddelade juryn att det är Tess Medina som nu kan titulera sig Sveriges Mästerkock 2024.
Ger ut en kokbok
Inspelningarna ägde rum i november/december 2023 och har sänts på TV4 under februari - april 2024. Under den perioden har Tess Medina arbetat fram en kokbok, något som är en del av vinsten i tävlingen.
–Nu kan jag släppa boken och låta andra ta del av alla mina favoritrecept. Jag vill att boken ska inspirera till att laga god mat från mina favoritstäder och att laga så mycket som möjligt från grunden. Jag ville skapa en bok där du slår upp en sida och direkt känner ”det här vill jag minsann laga”, säger Tess.
I boken, som heter À table med Tess - Favoriter från Los Angeles, Stockholm och Paris, delar hon med sig av recept från städerna som hon älskar. Städer där hon levt och funnit den matglädje som hon har idag. Recepten spänner från barndomens tuna melt i LA där Tess växte upp och som hon besökt många gånger under åren, stekt strömming i hemstaden Stockholm, till mängder av ost, löksoppa och ratatouille i Paris där hon spenderade flera år efter att hon gått ut gymnasiet.
Hennes matlagningsstil beskriver hon själv som: rustik elegans med få och enkla ingredienser.
Boken À table med Tess utkommer på Bonnier Fakta den 18 april 2024.
Text: Annika Rådlund Foto: Eva Hildén
17 Apr 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Trähotellet Wood Hotel Bodø har öppnat
"Det är fantastiskt att se ett så stort intresse och en så stor entusiasm hos våra första gäster"
-
ESS Group investerar 400 Mkr i Hjortviken Country Club
”Bygget har pågått sedan början av 2023"
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.